דיכאון, חרדה, לחצים ועוד מקרים רבים שנובעים ממצב נפשי לא בריא, משפיעים לשלילה על החיים שלנו. כל אחד מתמודד עם המצב אחרת, ויש מי שאצלם זה במינון נמוך ונשלט ואילו אצל אחרים במינונים גבוהים ובעייתיים. כאשר איכות החיים נפגמת יש לפנות לקבלת טיפול רגשי מקצועי אשר נועד לשפר את איכות החיים.
נפש האדם מורכבת וסבוכה ועוברת עליות ומורדות לאורך החיים. בחייו של כל אדם בוגר יש כל כך הרבה שינויים, קשיים ומשברים אפשריים, שכמעט ואין מי שאינם סובלים בשלב כזה או אחר מלחצים, דיכאון, חרדה או פחדים ברמה כזאת או אחרת.
כאשר המצב הנפשי פוגע באיכות החיים ואינו מאפשר לנהל חיי זוגיות או משפחה תקינים, גורם לסיוטים או חוסר בשינה, משפיע על התפקוד בעבודה או ביחסים החברתיים, ואולי אף גרוע מכך מוביל להרס עצמי, בדידות, עצבות או התמכרויות שונות – זה גם הזמן להבין את המצב ולפנות לקבלת טיפול רגשי למבוגרים על ידי מטפל מקצועי.
מה זה טיפול רגשי?
טיפול רגשי מיועד לילדים ומבוגרים כאחד ונועד לטפל בקשת רחבה של בעיות החל מדיכאון ועד חרדות, התמכרויות, קשיים וכדומה. למעשה כמעט כל אדם צריך לקבל טיפול רגשי ברמה כלשהי בתקופה הלחוצה בה אנו חיים כיום, אך מטבע הדברים רבים לא פונים לקבל טיפול שכזה וחבל על כך.
טיפול רגשי עמוק מאשר ליצור מערכת יחסים בין מטופל ומטפל המאפשרת למטפל להכיר את המטופל לעומק, במקרים רבים תוך כדי ירידה לשורשי החיים שלו עוד מגיל צעיר או שנים רבות לאחור ובדרך זאת לאבחן את הגורמים לקשיים שהוא סובל מהם כיום, ולמצוא דרכים יעילות להתמודד עם המצב ולשפר את איכות החיים של המטופל.
איזה סוגים של טיפול רגשי קיימים?
טיפול רגשי למבוגרים כולל בתוכו קשת רחבה של אפשרויות טיפול שונות, שכל אחת מהן יכולה לתת מענה למספר בעיות שונות, אך רצוי כמובן לבחור את השיטה המתאימה ביותר עבור המטופל כדי להגיע לתוצאה הרצויה במהלך או בגמר הטיפול. לעיתים מדובר על טיפול אישי ולעיתים על טיפול זוגי אם הבעיה נעוצה בפן הזוגי – כל טיפול ממוקד בבעיה של המטופל.
אלו שיטות הטיפול הנפוצות היום:
- טיפול פסיכותרפיה – מתבצע לרוב על ידי פסיכולוג, פסיכיאטר או עובד סוציאלי שמוכשר לכך. השיטות המקובלות הן פסיכואנליזה, טיפול CBT התנהגותי קוגניטיבי או טיפול פסיכו-דינמי.
- טיפול אלטרנטיבי – מתבצע על ידי מטפלים שהוכשרו בכך ונוגע לשילוב בין גוף ונפש או רק בפן הנפשי של המטופל. השיטות הנפוצות הן דמיון מודרך, הילינג, NLP, פסיכותרפיה גופנית ואף דיקור סיני.
- טיפול רגשי בהבעה ויצירה – טיפול חווייתי ופחות מילולי שמנוהל על ידי מטפלים שקיבלו הכשרה והסמכה לעסוק בכך. השיטות כוללות טיפול רגשי באמצעות בעלי חיים, תנועה, דרמה ואף בישול או צילום.
איך בוחרים מטפל רגשי למבוגרים?
בחירה של מטפל רגשי למבוגרים שמתאים למטופל הוא חלק חשוב בתהליך הריפוי של המטופל. הכימיה בין המטפל למטופל הכרחית להצלחה לא פחות מהידע וניסיון של המטפל. כדאי לנסות ולקבל המלצות מקרובים וחברים ואם מעט נבוכים לשאול על נושאים אלה, אפשר לאתר מטפל או מטפלת מוסמכת באמצעות חיפוש בגוגל. לא מעט מטפלים מתחזקים אתרי אינטרנט בהם ניתן להתרשם מהידע המקצועי, לקרוא המלצות וביקורות של מטופלים מהעבר.