הסכם ממון הופך יותר ויותר מקובל בשנים האחרונות ולכן ריכזנו עבורך מידע רלוונטי שמסביר מהו הסכם ממון, מה הקשר שלו לעריכת צוואה והאם הוא מתבטל מעצמו בשלב מסוים.
מהו הסכם ממון?
בישראל קיים חוק יחסי ממון שקובע שכל עוד לא נקבע אחרת, רכוש, הון ונכסים שאדם צבר לפני נישואיו יישארו שלו במקרה של פרידה וכל מה שנצבר יחדיו לאחר הנישואין יחולק שווה בשווה בין הצדדים. בגלל העובדה שלעתים יש הבדלים משמעותיים בהון ורכוש שכל צד מביא עמו לנישואין וכיוון שיש סבירות שצד אחד ישתכר במהלך החיים המשותפים הרבה יותר מהצד השני, צפוי לקבל ירושה גדולה או בעל תיק מניות עם ערך עתידי גבוה, בוחרים הצדדים (או לפחות צד אחד…) לערוך הסכם ממון לפני נישואין.
הסכם ממון נועד להסדיר מראש את החלוקה של הרכוש וההון של בני הזוג במקרה שייבחרו להיפרד (להתגרש), לחלוקה באופן שונה מברירת המחדל הקבועה בחוק. חובה להתייעץ עם עורך דין לפני החתונה בסוגיה הזאת ולהציג לפניו את כל הנתונים כפי שהם על פערי ההשתכרות, הנכס בו צפויים בני הזוג לגור יחדיו, ירושות עתידיות או תיק מניות וכדומה. על סמך מידע זה, עורך הדין ימליץ אם יש צורך לערוך הסכם ממון ואיך לערוך אותו כדי שיגן עליכם בדרך הטובה ביותר ומצד שני יהיה הוגן והגיוני עבור הצד השני לכשתציגו לו את ההסכם לחתימה.
חשוב לציין שהסכם ממון נכנס לתוקף רק לאחר שהוגש לאישור בית המשפט וקיבל את אישורו. חתימות הצדדים אצל עורכי דין למשפחה לא מספיקים וחובה לגשת לבית המשפט.
מהו התוקף של הסכם ממון?
הסכם ממון לא מתבטל מעצמו והוא נישאר בתוקף לאורך כל השנים המשותפים שלכם. לכן אם במהלך השנים חלו שינויים משמעותיים בפערי ההשתכרות שלכם, ירושות שצברתם (בעיקר הצד "החלש יותר" בהסכם הממון) או כל שיקול אחר (הקמתם משפחה עם מספר ילדים יחדיו וכדומה) רצוי לבקש לתקן את הסכם הממון עליו חתמתם או לבטלו לחלוטין. במידה והצד השני מסכים לכך אז יש לערוך נספח בכתב ולהגיש לאישור בית המשפט באמצעות עורך דין משפחה שמייצג אתכם.
דרך נוספת ליצור הסכם ממון שיהיה מראש יותר הוגן ומקובל על כל הצדדים הוא הסכם ממון מדורג בו חלוקת ההון והרכוש במקרה של פרידה מתאזנים כל מספר שנים או במקרה של הולדת X ילדים וכדומה. חשוב לבדוק אפשרות זאת עם עו"ד בטרם החתימה על הסכם ממון.
מדוע מומלץ לבצע עריכת צוואה לאחר עריכת הסכם ממון?
הסכם ממון קובע על חלוקת רכוש והון בין בני זוג במקרה של פרידה, אך הוא איננו תחליף לצוואה ולכן במקרה של מוות עלולים לעלות בעיות שונות בנוגע לחלוקת רכוש והון שהיו של בני הזוג. ההמלצה היא לערוך צוואה לאחר עריכת הסכם ממון ובכך לדעת שטיפלתם בכל בעיה עתידית בחיים המשותפים שלכם.
המאמר באדיבות משרד עו"ד פייטלוביץ – ברוך, עורכי דין משפחה בחיפה. צוות המשרד בעל ניסיון רב בייצוג משפטי בעת עריכת הסכמי ממון, גירושין, צוואות וירושות.