אדם פרטי שצובר חובות בתום לב מול נושים שונים יכול למצוא כמה דרכים להסדר חוב מולם. יש דרכים שאינם מערבים את בית המשפט ומתנהלים ישירות מול הנושים ויש לעתים מצבים שמחייבים בחירת מסלול מורכב יותר שכולל את התערבות בית המשפט ויימשך שנים. לא בטוח שזה כדאי לנושים ולכן כדאי תמיד לבדוק עם עורך דין חדלות פירעון את המצב הקיים ולבחור במסלול הטוב ביותר לכל המעורבים.
המצב בישראל הולך ומריף מבחינה כלכלית בשנים האחרונות, ואפשר לראות עלייה חדה של ממש בשנה האחרונה במספר המשפחות שקורסות תחת הנטל הכלכלי במדינה. עליית המחירים במגזר הפרטי והציבורי, ממוצרי יסוד ועד שירותי יסוד שחייבים בהם וגם בתשלומי המשכנתא החודשיים שהולכים וגדלים במקביל להעלאות הריבית של נגיד בנק ישראל, יוצרים עלייה דרמטית במספר הישראלים שצברו חובות שאינם יכולים לעמוד בהם.
מה עושה אדם פרטי שצבר חובות גדולים?
אדם פרטי שצבר חובות גדולים שאיננו יכול עוד להחזיר בדרכים רגילות (הלוואה, דחייה, פריסה וכדומה) יכול לבחור בין כמה מסלולים של הסדר חובות אפשרי מול הנושים שלו.
- הסדר חוב ישיר מול הנושה – הדרך הבסיסית והפשוטה ביותר היא לפנות ישירות לנושה ולהציע לו הפחתה של החוב ופריסה שלו לאורך תקופה ארוכה יחסית (12-24 תשלומים). האפשרות הזאת יותר זמינה מול נושים שהם חברות פרטיות או אדם פרטי ופחות מול מוסדות גדולים אבל תמיד כדאי לנסות זאת אם אין הרבה נושים והסכום הוא כזה שכן ניתן לעמוד בו בהסדר שכזה.
- צו תשלומים בהוצאה לפועל – מרבית החייבים מתעוררים בעיקר כשהם מקבלים מכתב של הוצאה לפועל או גרוע מכך, כאשר גובים של הוצאה לפועל דופקים על דלת הבית שלהם לביצוע עיקול של רכוש. אם התהליך מנוהל בהוצאה לפועל אפשר לבקש לאחד את החובות לנושים שונים שמתנהלים דרך מחלקת הגבייה הזאת ולהגיע להסדר פריסת חוב בסכום מופחת להוצאה לפועל שתחלק זאת בין הנושים.
- חדלות פירעון ושיקום כלכלי – האופציה הכי קיצונית היא פשיטת רגל של אדם פרטי. במצב כזה החייב מכריז על פשיטת רגל ומתחיל הליך של חדלות פירעון ושיקום כלכלי. במסגרת התהליך ימנה בית המשפט נאמן שיבחן את היכולות הפיננסיות של החייב לשלם חלק מהחובות שלו ויפרוס את החוב למשך כמה שנים. בזמן זה לא יצטרפו נושים חדשים לתיק וייעצרו ההליכים האחרים מול החייב (הוצאה לפועל וכדומה). במקביל יחולו מגבלות רבות על החייב עד שיסיים את תשלום החובות ויוכל לצאת לדרך חדשה בחייו ללא חובות.
המקרים הללו לא פשוטים וכדאי מאוד לא להתנהל בהם עצמאית. יש לשכור שירותי עורך דין פשיטת רגל כדי לקבל יעוץ ראשוני מה הכי טוב עבורכם ומשם לבחור את התהליך אותו תנהלו מול הנושים, הוצאה לפועל או בית המשפט דרך העורך דין שלכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Legal Help – משרד עורכי דין פשיטת רגל בצפון אשר מעניק ייעוץ משפטי לחייבים. אם אתם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בחיפה או עורך דין פשיטת רגל בקריות – המשרד הוא הכתובת!