עבירה של נהיגה תחת השפעת סמים נחשבת חמורה ולכם הענישה בגינה יכולה להיות קשה ולפגוע בנהג. יש מקרים בהם למרות שהנהג היה תחת השפעת סמים, החיפוש ברכב שלו לא היה על פי התנאים לכך על פי חוק ולכן יש לעורך דין תעבורה המייצג אותו עילה לביטול הראיות והאשמה.
לא ניתן לבצע חיפוש בכלי רכב שלא בהסכמת הנהג או ללא חשד סביר. הסיבה לכך היא הזכות להליך הוגן על החוק בישראל ולכן חיפוש בכלי רכב שמוביל להאשמה של נהיגה תחת השפעת סמים ולא בוצע לפי החוק, יוביל לביטול ההאשמות הללו ולזיכוי הנהג.
מה התנאים לחיפוש סמים ברכב?
מבחינה טכנית יש שתי אפשרויות לביצוע חיפוש סמים ברכב:
- אישור של בעל הרכב – השוטר מבקש והוא מסכים לכך. חשוב מאוד שהשוטר יציין בפני הנהג שהוא זכאי לסרב לבדיקה והדבר לא ייזקף נגדו.
- חשד סביר של השוטר – האפשרות האחרת היא שהשוטר מוצא חשד סביר לשימוש בסמים או נהיגה תחת השפעת קנאביס או סם אחר.
מכיוון שרוב הנהגים שהם תחת השפעת סמים פחות יסכימו מרצונם לחיפוש של שוטר ברכב שלהם, רוב המקרים הם כאלו שבהם נמצא חשד סביר לסמים או השפעת סמים וכאן יש כוכבית גדולה בעניין ההגדרה של חשד סביר.
צמד המילים "חשד סביר" יוצר אפשרויות רבות ומגוונות כביכול לעילת חיפוש ברכב. בשל כך החוק קובע 4 מצבים בהם שוטר רשאי לערוך חיפוש סמים ברכב תחת ההגדרה של חשד סביר:
- יצאה מתחנת סמים – זיהוי של הנהג יוצא עם הרכב ממקום שמוכר בתור תחנת סמים או שיש בו פעילות של מכירת סמים בדרך כלל.
- זיהוי אמצעי עישון – ניירות גלגול, באנג או אמצעים אחרים שיכולים להעיד על שימוש בסמים ברכב ניתן לראות גם דרך החלונות של הרכב ולמצוא בכך סיבה לחיפוש מעמיק יותר.
- ריח של קנאביס – כמעט כל אחד מכיר את הריח של קנאביס וכאשר מעשנים ברכב לרוב יישאר הריח זמן רב. שוטר מיומן יזהה במהירות ובקלות את הריח הזה ולהבין במה מדובר.
- הודאה של הנהג – יש מקרים פשוטים הרבה יותר, בהם הנהג נלחץ במהרה ומודה בפני השוטרים שהוא אכן עישן קנאביס ונמצא תחת השפעת סמים.
על השוטרים להוכיח שאכן אחד מ 4 המצבים הללו אכן התרחש בפועל וסיפק להם חשד סביר לחיפוש סמים ברכב.
מה עושים אם מואשמים בנהיגה תחת השפעת סמים?
הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לפנות למשרד עורך דין תעבורה. כל תיק עומד בפני עצמו ועורך דין מקצועי יכול למצוא נקודות תורפה בחיפוש שבוצע ברכב או בנהג.
יש מקרים בהם הראיות מבוטלות בגלל חיפוש שלא היה תחת ההגדרות של חשד סביר, מתן עדות לא אמינה של השוטר או התנהלות לא נכונה בשלבים שונים של החיפוש עצמו או בעת הטיפול בראיות שנמצאו.
רק עורך דין תעבורה שיש לו ניסיון בכך יודע למצוא את הדרך הנכונה לבטל את ההאשמות. במקרה ואין אפשרויות כאלו, תמיד אפשר לחפש דרכים להקל בעונש אם מדובר בעבירה ראשונה ונסיבות מקלות אחרות שניתן להציג בפני השופט.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי עורך דין לדיני תעבורה בצפון אשר מתמחה בייצוג משפטי של חשודים בעבירות תעבורה. אם אתם מחפשים עורך דין לדיני תעבורה בחיפה או עורך דין לדיני תעבורה בקריות – המשרד הוא הכתובת!