רבים נוטים לדחות את עניין עריכת הצוואה שלהם לגיל מבוגר יחסית, לרוב גיל הפנסיה, וחבל שכך. למעשה, יש חשיבות רבה מאוד לעריכת צוואה דווקא בגיל צעיר יחסית, בעיקר אם הפכתם לבעלי משפחה ועוד יותר מכך אם אכן יש רכוש, נכסים או הון שצברתם ואתם רוצים לחלק אותם ליורשים עתידיים לפי רצונכם.
עריכת צוואה נתפסת עבור רבים בתור משהו שעושים בפנסיה. אז, כשמתחילים להרגיש את הקרבה לסוף המסלול, ויש ילדים ונכדים, מתחילים לחשוב על מה משאירים אחרינו ובעיקר למי משאירים זאת. אבל למעשה חבל שכך חושבים או מתנהלים. החיים מפתיעים ובלתי צפויים, הרי מי מאתנו חשב על הקורונה ועל 12,000 ישראלים שמתו בגללה, חלק צעירים או בעלי משפחות. עוד מאות נהרגים צערנו מדי שנה בתאונות דרכים, סיבות בריאותיות מפתיעות (לב, סרטן, שבץ…) ואפילו פיגועי טרור.
בשל כל אלו, אם אתם מגיעים לעשור הרביעי או החמישי לחייכם ואתם בעלי משפחה עם ילדים, כדאי להתחיל לחשוב על עריכת צוואה מסודרת. את הצוואה הזאת תמיד תוכלו לעדכן או לשנות בהתאם לשינויים שתעברו במהלך החיים ונאחל לכם חיים ארוכים ובריאים ככל שניתן.
לדבריו של שי אנג'ל, בעל משרד עורכי דין לענייני משפחה בקריות: " אין טעם לחכות עם צוואה. ברגע שיש רכוש, נכסים או הון כלשהם ובעיקר כאשר יש לכם כבר משפחה עם ילדים, כדאי לתכנן בצורה מושכלת מראש את חלוקת הרכוש שלכם, בין אם היא אמורה להיות מחולקת בצורה שמותאמת לפי הרצון שלכם או לפי המקובל מבחינת החוק בישראל בצורה אוטומטית בעת הורשה לאחר פטירה."
מה כוללת צוואה?
עורך דין שי אנג'ל מוסיף ומציין : "צוואה נועדה במרבית המקרים לתת מענה למי שרוצים להסדיר את הירושה שלהם בצורה שמותאמת עבורם ספציפית. ייתכן ויחליטו להוריש את כל שיותירו רק לילדים או לנכדים שלהם וייתכן שיבחרו לתרום הכול לארגון צדקה שתמך בהם בעבר בשעת צרה. סביר להניח שהיורשים שלהם לא ידעו על הרצונות הללו, ואולי גם לא יסכימו איתם, אם לא תהיה צוואה שמסדירה זאת מראש."
למי מומלץ לערוך צוואה?
על פי עורך דין לענייני משפחה שי אנג'ל: "עריכת צוואה מומלצת לכל אדם כפי שציינתי קודם לכן, אך בעיקר עבור מי שהם ידועים בציבור, כאלו המתכננים להוריש שלא בהתאם לחוק הירושה, בעלי משפחות חד הוריות, בני זוג פרודים, מי שנשואים פעם שניה עם ילדים משותפים ולא משותפים."
היכן עורכים צוואה?
מותר לערוך צוואה בצורה עצמאית ולהגיש אותה לרשם הירושות ו/או לאישור נוטריון שיחתום עליה. אבל, כדי למנוע אי הבנות בעתיד או טעויות משפטיות בעריכת הצוואה, כדאי לעשות זאת באמצעות עורכי דין המתמחים בכך. מי שזהו תחום עיסוקם הם עורכי דין לענייני משפחה. הם ידעו לשאול את השאלות הנכונות, לרכז את כל המידע שרלוונטי למקרה שלכם ולערוך את הצוואה בהתאם לדרישות בית המשפט כדי למנוע מינימום אפשרות של אי הבנה או ערעור על תוקף הצוואה בעתיד.
המאמר נכתב בשיתוף עם אינדקס עורכי דין בחיפה המציג מגוון עורכי דין לענייני משפחה בחיפה ובקריות העוסקים בעריכת צוואות.