נהיגה בשכרות היא מהעבירות החמורות ביותר שקיימות. נהיגה במצב שכזה מוביל לחוסר ריכוז, תגובות איטיות יותר ובדרך כלל לנהיגה במהירות מעל המותר. כל אלו יכולים להוביל לתאונת דרכים עם נפגעים. החוק מחמיר עם עבירות שכאלו ולכן כדאי להימנע ממצב שכזה. אם בכל זאת נתפסת נוהגים כך, כדאי לשכור עורך דין תעבורה כדי שינסה להקל את הענישה ככל שניתן.
המלחמה בתאונות דרכים בישראל היא מסביב לשעון ועם הערכות מצב של המשטרה בנוגע לסיבות שמובילות לתאונות דרכים. אחת הסיבות הבולטות בשנים האחרונות לתאונות דרכים קטלניות או עם נפגעים היא נהיגה תחת השפעת סמים או נהיגה בשכרות. על כן המשטרה מבצעת בדיקות יזומות של נהיגה תחת השפעה בשעות הלילה, בעיקר בסופי שבוע וליד אזורי בילוי. כמו כן יש החמרה בענישה של נהגים שנתפסים נוהגים באחד המצבים הללו.
איזו בדיקה מבצעת המשטרה לנהגים?
הבדיקה הנפוצה ביותר היא בדיקת אלכוהול לנהגים באמצעות ינשוף. מדובר על בדיקה שמבוצעת לרוב ליד מועדונים או אזורי בילוי בשעות הלילה ובסופי שבוע. הבדיקה קלה לביצוע ומציגה במהירות אם הנהג נוהג בשכרות מבחינת החוק. הרף להגדרה של נהיגה בשכרות הוא 290 מיקרוגרם לליטר אוויר נשוף.
במקרים מסוימים השוטר יבקש מהנהג לעבור בדיקת מאפיינים שכוללת פעולות שונות שדורשות קואורדינציה ויציבות. בד"כ בדיקה כזאת תידרש אם השוטר מזהה ריח אלכוהול מהנהג, דיבור מבולבל או התנהגות שמשדרת שאיננו בשליטה.
האם ניתן לסרב לבדיקת נהיגה בשכרות?
כן. יש לכם הזכות לסרב לבדיקה של המשטרה אך אם השוטר מזהה מאפיינים בולטים של שכרות, ייתכן והרישיון שלכם יילקח במקום ל 30 יום. במקרים אחרים הסירוב הוא למעשה כהודאה שלכם שאתם אכן נוהגים בשכרות. יהיה קשה מאוד להוכיח לאחר מכן שלא כך הדבר.
חשוב מאוד לקחת בחשבון שלעתים נהגים חוששים מהבדיקה כיוון שיצאו מבילוי וחושבים שהם אולי מוגדרים נוהגים בשכרות בגלל משקה או שניים ששתו אבל זה לא המצב. יש השפעה לזמנים בהם שתיתם, למשקל הגוף שלכם והאם אכלתם משהו לפני השתייה או לפני הבדיקה. כל אלו משפיעים על רמת האלכוהול אצלכם וייתכן שאתם לא מגיעים לרף שנקבע והסירוב להיבדק יהיה ללא סיבה. ההצעה שלנו היא תמיד להסכים לבדיקה.
מה העונש על נהיגה בשכרות?
הענישה על נהיגה בשכרות נעה כוללת לרוב קנס כספי ושלילת רישיון עד שנתיים. כמו כן עונש על תנאי למקרה דומה שיחזור על עצמו (לכן נהגים שנתפסים פעם שניה בזמן קצר ייענשו ב 4 שנות שלילת רישיון).
מה עושים אם נתפסים?
ראשית כל כדאי מאוד לפנות אל עורך דין תעבורה שייבחן את המצב שלכם. בחלק מהמקרים ניתן להקל את הגדרת העבירה מנהיגה בשכרות לנהיגה תחת משקאות משכרים וכבר שינוי שכזה יכול להפחית את השלילה ל 3 חודשים בלבד.
כמו כן עורך דין תעבורה יבדוק לעומק את הדוח המשטרתי שקיבלתם הנוגע לבדיקה ואת תהליך הבדיקה כולו. יש הגדרות ברורות לנוהל בדיקת אלכוהול לנהגים ובמקרים רבים השוטרים אינם עומדים בהוראות הללו. עו"ד יוכל למצוא פרצה בבדיקה ואולי לבטל את הדוח כולו או להקל אותו בשל ספק על תקינות תהליך הבדיקה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה בחיפה אשר מעניק ייעוץ וייצוג משפטי לחשודים ונאשמים בעבירות תעבורה מגוונות החל מנהיגה בשכרות ועד נהיגה תחת השפעת סמים, עבירות מהירות וכדומה.