טיפולי שיניים הכרחיים נדחים לעתים קרובות רק בשל הפחד מהביקור במרפאת השיניים. פחד מטיפולי שיניים איננו שמור רק לילדים קטנים אלא מלווה גם מבוגרים לא מעטים. הפחד הזה נקרא "דנטופוביה" והוא נפוץ הרבה יותר מאשר אתם חושבים. לעתים דוחים בשל כך טיפולים קטנים וקלים יחסית ואז נדרשים לאחר שנים לטיפול גדול ו… כואב יותר. חבל שזה המצב אצל רבים ויש דרכים להתמודד עם הפחד מרופא שיניים ולהימנע ממצב שכזה.
כ 20 אחוז מהילדים ולפחות 10 אחוז מהמבוגרים סובלים מפחד מרופא שיניים. מדובר על תופעה די נפוצה שנובעת מסיבות רבות, למרות שרובן כאלו שניתן להתגבר עליהן ולהגיע לטיפולים שחייבים לבצע. חבל להמתין יותר מדי עם טיפולים קטנים שיש לעשות ואז לגרום לפה נזק שיחייב טיפול שיקום הפה שיהיה מורכב, ארוך, יקר ולעתים כואב יותר.
חלק מהסיבות לפחד הם טיפולים לא נעימים שבוצעו בילדות או בעבר וחלק מהם בגלל הקולות והרעשים של המכשירים במרפאה. גם צעקות או קולות בכי מחדרי טיפול שיניים אחרים לא מוסיפים לתחושת הביטחון במרפאה.
איך מתמודדים עם פחד מרופא שיניים?
הפחד מרופא שיניים הוא ברובו פסיכולוגי ורק בחלקו הקטן פיזי. ההתמודדות עם החסמים הללו יכולה להיות מבוצעת באמצעות כמה דרכים שונות, שכל אחת מהן יכולה לחזק את תחושת הביטחון והנוחות של המטופל בעת הביקור במרפאת השיניים.
- מרפאה מודרנית ונעימה – יש כיום מרפאות שיניים קטנות, חשוכות ואפילו "מדכאות" שלא מוסיפות לתחושת הביטחון מהטיפול שבדרך. לעומת זאת יש לא מעט מרפאות שיניים מוארות, מרווחות ועם אלמנטים שמשרים רוגע בעת ההמתנה בחדר הקבלה. חשוב לבחור מרפאת שיניים מודרנית ונעימה שכזאת לביקור שלכם ולהגיע למקום שיש בו אווירה מרגיעה עבורכם.
- רופא חייכן ומשתף – חשוב מאוד לבחור מרפאת שיניים עם רופא שיניים חייכן, חברותי ובעיקר כזה שמבין שיש לשתף את המטופל בתהליך הטיפול כולו מראש. כאשר יודעים מה השלבים בטיפול, מה הציוד שנעשה בו שימוש ומה החומרים שמעורבים בתהליך, יש יותר תחושת שליטה במצב והבנה מה עומדים לעבור. בדרך זאת הגישה לטיפול עצמו יותר רגועה ועם ביטחון שיודעים בכל רגע מה עוברים, מתי עוצרים ומתי ממשיכים.
- שימוש בחומרים מתאימים – כיום יש קשת רחבה של אפשרויות להקל על המטופל את החרדה ולגרום לו כמה שפחות "כאבים" בתחילת הטיפול, כדי לא לגרום לו להירתע מהטיפול עצמו. ניתן לעשות שימוש בגז צחוק (רק אם יש צורך) ובחומרים מרדימים ומאלחשים בצורת משחות ולאו דווקא זריקות שיכולות להכאיב מעט וגם רבים נרתעים מהן בנוסף לחשש מהטיפול עצמו.
- טיפול מקדים – במקרים קיצוניים או פחד משמעותי מטיפולים של רופא שיניים, כדאי לגשת לטיפול פסיכולוגי בשיטות שונות (NLP ואחרות) כדי ללמוד איך להתמודד עם הפחדים הללו ולהגיע רגועים הרבה יותר למרפאת השיניים.
לסיכום נציין שלמעט טיפול של הלבנת שיניים, בו כמובן שניגשים מרצון לטיפול, מרבית הטיפולים הם כאלו שחייבים לבצע בזמן ולא להמתין ולגרום להם לפתח דלקות מיותרות או נזקים משמעותיים שיאלצו אתכם לעבור טיפול מורכב וקשה יותר. ככל שמקדימים את הטיפול ומבצעים טיפולים קטנים של תחזוקת הפה לאורך השנים, כך גם הסיכוי שיהיה צורך בטיפול כואב יותר יורד פלאים.
המאמר נכתב בשיתוף עם ד"ר דניאל כהן, רופא שיניים מוסמך בחיפה, אשר מעניק מגוון רחב של טיפולי שיניים בחירום או בשגרה לילדים ומבוגרים כאחד.
לעוד רופאי שיניים מומלצים ברעננה, ניתן לגלוש אל אתר Dental Clinics.